Mletý vápenec
Získává se rozemletím přírodního vápence. Obsahuje CaCO3 + MgCO3 min. 92 % z toho MgCO3 max. 2 %. Používá se jako hnojivo na úpravu půdní reakce, k zlepšení fyzikálně-chemických vlastností půdy, stabilizuje půdní strukturu, posiluje biologickou aktivitu půdy, umožňuje lepší hospodaření s půdní vláhou, podporuje lepší využití hnojiv a zlepšuje kvalitu sklizně. Účinnost záleží na jemnosti mletí (čím jemnější, tím účinnější).
Je vhodný zejména k aplikaci na středních a lehčích půdách a travnatých porostech.
Dávky vápenatých hnojiv se řídí pH, půdním druhem a nároky pěstovaných plodin.
Dolomit
Také se získává rozemletím přírodního vápence, avšak z celkového obsahu CaCO3 + MgCO3 obsahuje min. 95 % a z toho MgCO3 min. 41,2 %. Působení dolomitu je pozvolnější než u mletých vápenců. Vhodné použití hlavně na půdách s nízkou zásobou hořčíku.
Dávky vápenatých hnojiv se řídí pH, půdním druhem a nároky pěstovaných plodin.
Směsi vápenatých hmot
Vápenec 50 % + CaO 50 %
Vápenec 70 % + CaO 30 %
Díky obsahu oxidu vápenatého mají tyto směsi rychlý účinek na zvýšení pH.